RETRO1969 – krajské kolo Svojsíkova závodu Středočeský kraj

Náš okres je tento rok pořadatelem krajského kola Svojsíkova závodu. Jelikož nám přijde nefér vůči družinám pořádat krajské kolo rozdělené zvlášť na chlapce a zvlášť na dívky, rozhodli jsme se uspořádat celokrajské kolo. Věříme, že splní svůj účel a pomůže, aby se mezi sebou družiny setkaly, seznámily a alespoň trochu poznaly. A třeba díky němu vzniknou i nové spolupráce mezi oddíly v kraji a možná i přátelství.

Celkem do krajského kola postoupilo 42 družin. Z toho je 22 dívčích a 20 chlapeckých.

Realizační tým není zatím možné spočítat.

Pořádání krajského kola podpořila štědře Krajská rada Junáka Středočeského kraje.

Naopak hejtmanka Středočeského kraje a Středočeský krajský úřad, pořádání tohoto kola závodů nepodpořili. Jediný způsob podpory, který nám byl nabídnut byl tento:

„Kdybych mohla Váš projekt podpořit jinou formou, třeba záštitou hejtmanky, nějakými články na sociálních sítích, propagací, případně třeba nějakými propagačními předměty, určitě se neváhejte obrátit na…“

Chápeme, že jsou v současné době potřeba finance Středočeského kraje někde jinde a věříme, že budou využity na správných místech. Nicméně nabízenou záštitu, propagaci a propagační předměty kraje nevyužijeme.

informace pro postoupivší družiny

Veškeré informace byly zaslány na kontaktmí maily posupujících družin (zadané v přihláškách na https://zavody.skaut.cz) v pátek 5.5. ve 13:01.

Případné dotazy je možné směřovat na orj216melnik(a)skaut.cz či prostřednitctvím https://zavody.skaut.cz

Informace pro družiny (zasíláno mailem)

OTÁZKY A ODPOVĚDI


1)

V kterém okamžiku se jako doprovod oddělím od své družiny a kdy se s ní opět shledám ?

Od družiny se doprovody oddělí v sobotu nejpozději v 9:00 a shledají se až družina doběhne ze závodu(cca 21:00).  Ovšem již od časných ranních hodin 6:00 až do pozdních večerních hodin 22:00> bude moci být doprovod pouze tichým přihlížejícím.


2)

Jakým způsobem se bude přidělovat místo k nocování ?

Přidělovat se bude podle toho jak budou družiny dojíždět a podle preferencí, které napíší. 


3)

Je možné kromě širáku ještě nocovat ve vlastních malých stanech ?

Máme přislíbenu možnost postavit si malé stany okolo školy, ale preferujeme ubytování ve škole, sokolovně, velkokapacitní stany u zámku a máme také prostor pro spaní pod širákem na školním pozemku. Tedy, byli bychom radši kdyby se malé stany nestavěly. Družina sebou sice má mít stany, ale ty budou potřebovat během závodu a tak by je museli hned ráno bourat a sklízet a to by je dost časově zdržovalo.


4)

Jaké mají být parametry toho silného provazu (délka, nosnost), resp. k čemu bude sloužit, resp. zda na něm bude záviset lidský život.

Na mysli je silný provaz, ani niť, ani tkanička, ani provázek, ani lano. Předpoklad je ideálně silnější prádelní šňůra. Lidský život na něm záviset nemá. 

Mohl bys mi ještě, prosím, napsat, jak asi má být dlouhý ten silnější provaz ?

Měl by být tak dlouhý, aby ho v případě potřeby mohla družina k něčemu (co tě nebo je z letitých zkušeností napadne) použít. Jinými slovy běžná délka uzlovačky je k ničemu, 50 a více metrů je zbytečně moc.


5)

Celta má být kosočtverec, nebo je to jedno ? Resp. k čemu má sloužit

Celta je jedno jaká. Veskrze je to jedna věc z vybavení „z tenkrát“. Ale předpokládáme, že si například při svačině či obědě budou chtít na něco sednout.


6)

Ohledně 1-2 kotlíků a vařiče. Oběd se bude vařit na ohni, nebo na vařiči ? Pokud to je retro, tak by se zdálo, že by to mohlo být na ohni, ale proč potom ten vařič ? Tak jestli bys mi v tom mohl udělat jasno. Pokud se bude vařit na vařiči, je to možné pojmout tak, že se družina rozdělí na 2-3 skupinky a každá z těchto skupinek si vaří na svém vařiči v ešusu (nikoli v kotlíku). Tím myslím, pokud to takto pojmeme, zda se neochudíme o nějaké body. Takto to totiž děláme řadu let na výpravách. Kotlíky nepoužíváme. A teď mě napadla ještě 1 otázka, zda každá z těchto skupinek si může uvařit něco jiného.

Jelikož je závod tam kde je, není možné, aby se tam rozdělávalo 42 ohňů. Z toho důvodu (i když nám to rve srdce) budou družiny vařit na vařičích. Vařit budou jedno společné jídlo v kotlíku, které bude posuzováno. Případní alergici si zároveň uvaří v ešusu pro sebe. Každá družina bude vařit jedno společné a přímo zadané jídlo.


7)

Kolik má být družinových peněz (vybaví oddíl) ?  Ptám se, abych věděl, kolik mám od dětí vybrat, abych jim je potom mohl dát.

Částka není specifikována. Přímo při závodě by neměli žádné finance potřebovat. Je to „z tenkrát“ a „co kdyby náhodou“. Nicméně finance budou potřebovat na čtvrteční nákup vařiva.


8)

Ohledně mobilu. Z požadavků na něj (mapy.cz, data ..). se domnívám, že jeho použití nebude nikterak omezováno. Je tato domněnka správná?

Mobil bude používán pro lepší orientaci a nalézání stanovišť (proto mapy.cz) družina si sejme QR kód se stanovišti (proto QRčtečka), jelikož mapy.cz mají logicky problém natáhnout si v offline trasy (proto data). Budeme se snažit zřídit hotspot, ale kdyby to nevyšlo, tak aby nebyly družiny znevýhodněné (proto data). Také bude mobil sloužit ke kontaktu s družinou v případě nějakých dodatečných pokynů, úkolů apod. od štábu. Pokud nebude vysloveně na stanovišti řečeno, že se smí použít mobil, bude jeho použití, k jiným než výše vyjmenovaným účelům, zakázáno.


9)

Mohl bych ještě prosím zvědět, kolik bude asi stanovišť a jak budou znásobena ? Ptám se proto, abych věděl na co družinu tak asi připravit, s jak dlouhými čekáními má asi počítat, abychom se vyhnuli nepříjemným překvapením a z toho plynoucí frustrace. Chápu, že uspořádat závod pro asi 40 družin není vůbec snadné.

Stanovišť je okolo 15 všechna budou minimálně zdvojená. Bude čistě na družině, jestli se rozhodne vyčkávat, nebo se zkusí přesunout na jiné stanoviště a na obsazené se vrátit. Družiny budou vypuštěny ve stejný čas z pěti různých míst, aby si co nejméně překážely již od začátku.


10)

A mohl bych ještě zvědět, jak asi bude velký závodivý prostor a zda do startovacích míst se půjde nebo pojede ?

Stanoviště závodu jsou rozesety po ploše tří až čtyř čtverečních kilometrů. Na startovací místa se budou přesouvat pěšky.


11)

A mohl bych ještě zvědět, zda se družiny budou pohybovat zcela samostatně nebo s někým dospělým ?  

Družina se bude pohybovat zcela samostatně.


12)

Jak chápat jídelní misku? (stačí ešus?)
Ano, stačí (v některých oddílech se již na ešušy až tak moc nejede a tak jsem zvolili radši tento výraz). Osobně bych doporučil ešuš (ale asi jen z nostalgie a praktičnosti).


13)

Jak chápat věci na šití? (např. jehla a nit, knoflík a záplata stačí?)
Ano, přesně tak.


14)

Jak chápat chápat trhací blok a zápisník? (nastačí jen jedno z toho?)
Pod trhacím blokem se myslí něco z čeho můžou bez problémů vytrhávat papíry k různému použití. Pod zápisníkem je myšleno něco, v čem mají třeba poznámky ze skautské praxe, činnosti na schůzkách apod.


15)

Jak chápat vařivo dle pokynů? (v dokumentu je poznámka, že to bude vysvětleno dále, ale bohužel jsem na žádné dovysvětlení nenarazil)
V dokumentu je skutečně poznámka že bude vysvětleno dále –> a to dále pak hledej v kapitole „Úkoly pro rádkyně a rádce družiny“. Je to tam podtržené.


16)

Ahoj,
jde mi o výrobu triček. Vím, že je v návodu vysloveně napsáno „vyrobí“ (a ještě podtržené), ale šlo by použít  posádkové trička co mají už z dřívějška. Jde o tu „výrobu“ nebo aby vypadali stejně? Tak nějak se mi nechce kvůli jednorázové akci znovu investovat peníze do triček pro dvě posádky…

Jde o to, že ta družina společně zapracuje na přípravě na závody. Mají v podstatě jen dva úkoly před závodem, které mají (mimo jiné) prověřit to jak se dovedou dohodnout a spolupracovat. Proto je tam: vyrobí trička vlastní jednotné družinové úpravy.

Tedy, aby za tuto část modulu před závodem získali plné body, je potřeba skutečně vyrobit trička vlastní jednotné družinové úpravy.

Pochopitelně chápeme, že se ti nechce investovat peníze kvůli jednorázové akci. https://online-textil.cz/…ila

Tedy je možnost říci si, že jsou na tom družiny tak dobře, že oželí nějaké ty body a dorazit v již dříve pořízených posádkových tričkách.


17)

Ještě bych se chtěla zeptat, zda budu všichni členové družiny potřebovat sedák na lezení, nebo ne.

Sedák na lezení postačí jeden do družiny.
Pochopitelně pokud byste jich měli víc a chtěli se s nimi táhnou není to na škodu.
Ale není to nutnost. Postačí skutečně ten jeden na družinu.


18)

Dotaz: jakým způsobem se prosím zajišťuje místo k noclehu pro 6 účastníků a 1 dospělý doprovod? 

Místa pro nocleh se budou rozdělovat buď dle nahlášených preferencí předem, nebo dle toho jak budou družiny přijíždět.

Všude se spí na na vlastních karimatkách a ve vlastních spacácích.

ŠKOLA (tělocvična 1, tělocvična 2, družina 1, družina 2, chodby a podesty)

SOKOLOVNA (tělocvična)

STANOVÉ MĚSTEČKO ?? je zatím v jednání (velkokapacitní stan 1 – 3)